Oddsformat – Decimala, fraktionella och moneyline odds

Visste du att det finns olika oddsformat när du bettar? På olika platser i världen använder man sig av olika format, men de flesta använder sig av en av tre huvudsakliga oddsformat: Decimala, fraktionella eller moneyline. Det här är ingenting spelare måste veta och ha koll på, men det kan underlätta i vissa situationer: Om du till exempel besöker ett annat land, har utländska vänner eller tycker om videos/podcasts där man pratar om sport eller odds. Dessutom så kan du i regel alltid välja vilket oddsformat du vill använda hos spelsajterna. I Sverige är decimala odds standard, men om du föredrar något annat kan du enkelt byta. Så det finns vissa fördelar med att vara medveten om de olika oddsformaten.

Decimala odds – Standard i Sverige och Europa

Decimala odds, som ibland också kallas för europeiska odds, är standard i Sverige. Om du inte väljer något annat själv kommer du alltid se oddsen hos bettingsajter i decimalform. Det decimala oddsformatet är utan tvekan det enklaste att använda. Multiplicera bara din insats med oddset, så får du din potentiella utbetalning. Så här kan ett exempel på decimala odds se ut:

  • Odds: 1,25. Om du satsar 100 kr kan du alltså vinna 100 x 1,25 = 125 kr.

Fraktionella odds – I Storbritannien används fraktioner

I Storbritannien vill man gärna göra saker på sitt eget sätt. Man använder till exempel viktmåtten stones och pounds när man pratar om hur mycket en person väger. Eftersom att Storbritannien, och särskilt England, har starka rötter inom spel och betting så har de så klart också hittat på ett eget oddsformat också. Här används fraktionella odds, alltså skriver man oddset i form av en fraktion. Detta blir omedelbart lite mer komplicerat än decimala odds, eftersom att ekvationen för att räkna fram utbetalningen involverar en parentes. Ett exempel på hur fraktionella odds i Storbritannien ser ut kan vara så här:

  • Odds: 1/4. Om du satsar 100 pund kan du alltså vinna 100 + (100 x 1/4) = 125 pund.

Moneyline – Amerikanska odds

Det oddsformat som utan tvekan är mest udda är moneyline; vilket man kallar amerikanska odds. Dessa odds används huvudsakligen i USA, och är formatet är centrerat runt $100 dollar. Oddsen kan vara positiva eller negativa: Favoriten i en match har ett minustecken framför oddsen, och underdogs har ett plustecken. Negativa odds fungerar på det sätt att oddset berättar hur mycket du behöver satsa för att kunna vinna $100 dollar. Positiva odds berättar istället hur mycket du vinner om du satsar $100 dollar. Formatet är alltså helt okej om du satsar 100 amerikanska dollar på ett jämnt odds, men om du till exempel vill satsa 47,5 dollar till oddset -125 så blir det plötsligt väldigt komplicerat att räkna ut i huvudet. Så här kan moneyline odds i USA se ut:

  • Odds: -400. Satsa 400 dollar för att vinna 100 dollar.
  • Odds: +400. Vinn 400 dollar genom att satsa 100 dollar.

Oddsformat - Decimala, fraktionella och moneyline odds

Oddsformat – Avslutningsvis

Som vi redan sagt så behöver du som svensk i princip aldrig använda annat än decimala odds om du inte vill. Spelsajterna har alltid decimala odds som standard, men du kan byta till andra oddsformat på ditt spelkonto om du vill. En fördel med att åtminstone vara medveten om de andra formaten är att du lättare kan hänga med i snacket inom bettingkretsar och på forum. Dessutom pratar kommentatorer så klart alltid om odds i det format som används där de bor. Så om du till exempel tittar mycket på cricket eller rugby i engelsk TV så är det fraktionella odds som gäller. Om du följer baseball och amerikansk fotboll så får du räkna med att det är moneyline odds som används. Genom att googla kan du också hitta tabeller och oddskonverterare som jämför och konverterar olika oddsformat.