Philip Lagström kräver lånestopp för att minska problemspelande
Philip Lagström, General Manager på FDJ United (tidigare Kindred Group), lyfter i en debattartikel i Dagens industri fram en lösning på det växande problemspelandet enom ett särskilt register som skulle förhindra snabblån för redan utsatta konsumenter. Han menar att regeringen inte får nöja sig med striktare spellagar utan också måste hindra människor från att finansiera sitt spelande med lättillgängliga lån. En sådan åtgärd skulle enligt Lagström göra stor skillnad för både spelarna och deras anhöriga och därmed samhället i stort.
Bakgrund
Den svenska spelmarknaden omreglerades vid årsskiftet 2018/2019, i syfte att öka konsumentskyddet och bekämpa olicensierade aktörer. Sedan dess har ett antal lagändringar trätt i kraft och Spelinspektionen har fått ökade befogenheter att övervaka licenshavare. Dessutom har staten infört Spelpaus som ger spelare möjlighet att stänga av sig själva från allt licensierat spel. Trots dessa åtgärder finns det fortfarande svagheter i systemet som i sin tur leder till att problemspelare kan hamna hos olicensierade bolag eller fortsätta spela med lånade medel.
Lagström poängterar att enbart hårdare reglering av spelbolag inte kan åtgärda kärnproblemet om människor kan ta stora krediter eller snabblån för att finansiera ett destruktivt spelmönster. Enligt statistik som Lagström hänvisar till är svenskarnas sammanlagda skulder till Kronofogden nu uppe på nästan 140 miljarder kronor. Under det senaste året växte skulden hos myndigheten med 19 miljarder. Även om inte hela ökningen beror på spelrelaterade lån står just snabblån för en betydande del av skuldsättningen i problemspelarkollektivet.
I dagsläget är det, enligt Lagström, ofta för enkelt att ta ett lån med hög ränta, särskilt i stressade situationer där en person med spelproblem vill kompensera tidigare förluster. Genom att uppsöka en olicensierad sajt och låna pengar hos en snabblånsaktör blir tröskeln att fortsätta spela farligt låg. Han varnar för att de personer som redan ”pausat” sig hos licensierade bolag genom Spelpaus kan lockas av möjligheten att få in snabba pengar och sedan söka sig till oseriösa aktörer. På så vis undviker de allt vad spelansvarsverktyg och konsumentskydd heter.
Varför lånestoppsregister?
Lagström föreslår ett system som liknar Spelpaus men riktar sig mot finansieringen. Han kallar det för ett ”lånestoppsregister”, där man som konsument kan registrera sig för att frivilligt blockera möjligheten att ta snabblån. Då skulle kreditföretag behöva kontrollera registret innan de kan bevilja ett lån och personer som är inskrivna där får automatiskt avslag.
Poängen är att spelproblemen ofta blir värre när man gång på gång fyller på med mer pengar genom att låna. Även de mest strikta spelreglerna kan inte stoppa en person som aktivt söker efter nya spelbolag utanför den svenska licensen, men om finansieringsmöjligheterna försvinner minskar skadan avsevärt. Istället för att sätta sig i ännu större skuld får spelaren då svårare att göra impulsiva satsningar och hinner förhoppningsvis bryta sitt destruktiva mönster.
Samtidigt kan man argumentera för att ett lånestopp av denna typ är en integritetsfråga. Vissa menar att individen själv bör få bestämma över sin ekonomi, men Lagström påpekar att den som registrerar sig i systemet gör det frivilligt. Precis som med Spelpaus ser han det som en möjlighet för de mest utsatta att ta ett tydligt steg bort från impulser och tvångsmässigt beteende.
En växande skuldproblematik
Enligt Kronofogden är skuldläget i Sverige på en historiskt hög nivå och många nya skulder gäller just snabblån. Dessa lån erbjuder snabba besked och ingen djupgående kreditkontroll som därmed skapar risk för användarna. I kombination med spelberoende kan detta bli förödande. En hög ränta uppstår snabbt och låntagaren hamnar i en nedåtgående spiral. Här anser Lagström att regeringen och myndigheter bör ingripa och införa hårdare krav.
Att en minister tillsatt en statlig utredare för att se över spellagen är ett steg i rätt riktning, enligt honom men han befarar att man glömmer helhetsbilden. Om regeringen vill minska problemspelande måste fokus också ligga på att stävja överdrivet låntagande. Lagström ser en direkt koppling mellan snabblån, olicensierade spelbolag och fortsatt problemspelande.
Potential för bättre skydd
Att införa ett lånestoppsregister, säger Lagström, skulle inte lösa alla problem på spelmarknaden men det skulle kraftigt minska antalet människor som fastnar i en skuldfälla på grund av oansvarigt spelande. Detta register kompletterar de existerande verktygen, exempelvis Spelpaus, där man kan stänga av sig från licensierat spel. Den stora skillnaden är att man då också stryper finansieringen vilket vore ett avgörande steg.
En ytterligare fördel är att det kan avskräcka den som överväger att ta lån för att ”vinna tillbaka” förlorade pengar. Skulle låneansökan avslås får individen andrum att tänka om – kanske uppsöka professionell hjälp eller använda andra självhjälpsverktyg. Ett lånestoppsregister är alltså inte bara en begränsning utan en slags självvald buffert mot impulser.