Fotbolls-VM historia och framtiden

Ingen turnering är lika populär som fotbolls-VM för herrar och vart fjärde år avgörs världsmästerskapet. Detta har varit fallet sedan 1930 då turneringen avgjordes i Uruguay för första gången och då vann också Uruguay. De enda gångerna som fotbolls-VM inte spelats har varit 1942 och 1946 på grund av andra världskriget. 2022 spelas VM i Qatar och 2026 i USA, Mexiko och Kanada. Du som vill oddsa på VM kan göra det hos massor av svenska spelsajter.

Brasilien har flest VM-guld

Brasilien är en nation som är galna i fotboll och de har också flest VM-guld. De har vunnit VM-guld vid hela fem tillfällen vilket är fler än någon annan nation. Sin storhetstid hade de på slutet av 50-talet och 60-talet då de lyckades vinna tre VM 1958, 1962 och 1970 med Pelé som den stora stjärnan. Därefter skulle de dröja till 1994 innan de lyckades vinna guld igen, den här gången med Romario som den stora fixstjärnan. VM 2002 var det dags igen då de vann med Ronaldo som vägvinnare. 

Efter Brasilien är det Tyskland som har lyckats bäst tillsammans med Italien. Båda nationerna har fyra guld vardera men Tyskland är de som har flest VM-medaljer av alla nationer. De har vunnit fyra guld, fyra silver och fyra brons och har därmed tolv VM-medaljer. 

Andra nationer som vunnit VM är Uruguay, Argentina och Frankrike som har två guld vardera. Utöver detta har England och Spanien ett guld vardera. På så sätt är det endast åtta nationer som vunnit turneringen.

Sverige i VM-sammanhang

Sverige må inte ha vunnit VM men de är ändå en av de mer framgångsrika nationerna i turneringen. De har nått semifinal vid fyra tillfällen och kom tvåa vid VM 1958 på hemmaplan. Den senaste stora prestationen inträffade 1994 då Sverige slutade trea i VM i USA. 

1938 kom Sverige fyra och 1950 tog de sin första medalj med ett VM-brons när VM spelades i Brasilien. Sverige har totalt deltagit i 12 av 22 VM-slutspel och haft perioder där man misslyckats och lyckats. 2002 och 2006 nådde Sverige åttondelsfinal men åkte ur båda gångerna. 2002 mot Senegal i förlängning medan 2006 var mer väntad då Tyskland väntade när VM spelades i Tyskland. 

Därefter misslyckades Sverige med att kvalificera sig såväl 2010 och 2014. Men 2018 lyckades Sverige ta sig till VM och vann sin grupp före Mexiko, Tyskland och Sydkorea. De vann också åttondelsfinalen mot Schweiz men föll i kvartsfinalen mot England. 

Tyvärr lyckades inte Janne få ut maximalt av de nya unga stjärnorna efter succén 2018. I EM 2020 åkte Sverige ut i åttondelsfinalen mot Ukrain och efter en svag avslutning på kvalet till VM 2022 missade Sverige också att kvalificera sig till VM i Qatar.

Miroslav Klose har gjort flest VM-mål

Den tyske anfallaren Miroslav Klose är den anfallaren som lyckats göra flest VM-mål i historien. Han har gjort 16 mål vilket är ett fler än Ronaldo. Han slog rekordet och gjorde det 16:e målet i semifinalen mot Brasilien när Tyskland vann med 7-1 i VM 2014.

Det är dock en fransman i form av Just Fontaine som gjort flest mål i samma turnering. Han gjorde 13 mål i VM 1958 i Sverige. 

VM 2022 spelas i Qatar

VM 2022 avgörs för första gången vintertid. Detta tack vare att det råder extremt höga temperaturer under sommaren i nationen. Därmed blir det istället i november och december som mästerskapet äger rum.

Att lägga fotbolls-VM i Qatar har mött massiv kritik men det spelar mindre roll när mästerskapet ändå kommer att spelas där. Qatar har byggt flera nya arenor men har inte riktigt hotellplatser till alla så många kommer att flyga in enbart till matcherna. Vad gäller Qatar-VM blir det sista gången det är 32 lag som deltar i VM. Brasilien och Frankrike är favoriter att vinna VM 2022 och Sverige misslyckades tyvärr att kvalificera sig till turneringen.

VM i fotboll historia och framtid

VM 2026 får 48 lag

VM 2026 må innebära att vi återgår till att ta del av Fotbolls-VM under sommarhalvåret men faktum kvarstår att det ändå bli en stor förändring. Detta tack vare att det kommer att utökas till 48 lag. Det gör också att formatet ändras om radikalt. De 48 lagen kommer att delas upp i grupper med tre lag i varje grupp vilket innebär 16 grupper.

Ettan och tvåan går vidare till slutspelet och 16-delsfinal där alltså 32 lag deltar. Därefter väntar utslagsmatcher hela vägen till finalen. På så sätt kommer vinnaren av VM fortfarande att spela sju matcher samtidigt som det kommer att spelas fler matcher totalt. Fler matcher innebär mer pengar till FIFA. 

Vad som är glädjande är att VM 2026 spelas i Mexiko, USA och Kanada vilket kommer innebära en rejäl fotbollsfest. Mexiko får därmed som första nation arrangera ett tredje fotbolls-VM vilket givetvis är extremt roligt för nationen. VM 1994 i USA var en stor succé och Kanada har också ett stort intresse och feta arenor. Det gör att det kan bli ett riktigt bra VM att se fram emot. Gruppspelet kommer att vara fördelat mellan de tre nationerna medan hela slutspelet avgörs i USA.